4 gouden tips om onaangename verrassingen op reis te vermijden

4 gouden tips om onaangename verrassingen op reis te vermijden

Meer dan de helft van de Belgen stelt dezer dagen zélf zijn zomervakantie samen. En daarbij zoeken ze meer dan eens de goedkoopste oplossingen. Van vluchten en vakantiewoningen tot huurauto’s. Maar dat is niet zonder gevaar. Het aantal Belgen dat tijdens zijn zomervakantie te maken kreeg met een ongeval, diefstal of een inbraak en daarvoor zelf moest opdraaien, nam de voorbije jaren alleen maar toe. Dit jaar blijkt de Belg voorzichtiger. Verzekeringsagenten krijgen momenteel tot 30 procent meer vragen. Dit zijn vier gouden tips die het meest vergeten worden en onaangename verrassingen op reis kunnen voorkomen.

 

 

Ook verschenen op HLN.BEhttps://www.hln.be/reizen/deze-populaire-gadgets-kunnen-we-niet-meer-missen-op-reis-en-zo-vermijd-je-dure-verrassingen-in-het-buitenland~a453a4cd/   en op Hbvl.BE: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20180704_03597358/zo-vermijd-je-onaangename-en-dure-verrassingen-op-reis

 

 

1. Neem foto’s van je dure reisspullen

Meer en meer boeken duizenden Belgen online een vakantiehuis bij particulieren of een niet-erkend verhuurkantoor. De populariteit van Airbnb is daar niet vreemd aan. Maar… al te vaak vergeten we dat een vakantiehuisje bij een particulier wel eens minder goed beveiligd kan zijn dan bijvoorbeeld een hotel, dat helemaal afgestemd is op toeristen.

“Vakantiegangers die na een avondje uit thuiskomen in een leeggeroofde vakantiewoning, het gebeurt meer dan je zou denken”, zegt Roel Druyts van Hillewaere Verzekeringen. “Als je dan niet kan bewijzen dat je een dure tablet of computer op vakantie had meegenomen, dan komt de brandverzekering niet tussen.”
“Daarom raden we iedereen aan de aankoopfacturen van al die dure apparaten bij te houden en er foto’s van te maken. Doe dit kort na aankomst op vakantie, zodat duidelijk is dat de spullen effectief ter plaatse waren. Foto’s die je met een smartphone neemt volstaan, want die registreren vaak ook de datum waarop de beelden zijn genomen.”

 

2. Bereid je voor op “exotische” avonturen

Meer dan ooit zoeken we tijdens onze vakantie het grote avontuur op. Van parasailing over jetskiën tot je met een waterjetpack de lucht laten instuwen, of in de Alpen gaan klimmen: je kan het zo gek niet bedenken of we doen het tijdens die paar vrije weken per jaar. Meteen is ook de ernst van letsels op vakantie toegenomen.

“Uiteraard dient een vakantie om je te amuseren. Maar niet iedereen is fysiek en mentaal klaar om dit soort grote avonturen te beleven. Zeker niet als je de rest van het jaar helemaal niet de grote avonturier bent”, stelt Leen Verheyen van Hillewaere Verzekeringen. “Vermijd daarom om helemaal uit het niets plots ‘exotische’ sporten te gaan uitoefenen tijdens je vakantie. Wie toch koste wat kost toch een avontuurlijk uitje wil ondernemen, moet dat niet laten maar kan zich beter goed voorbereiden. Dat kan je fysiek doen, enkele weken voor je vertrekt. Maar ga ook zeker bij je verzekeraar na of je bij een ongeluk kan rekenen op het nodige financiële vangnet.”

 

3. Reken niet alleen op je kredietkaart

Vele Belgen gaan ervan uit dat ze voor vele zaken verzekerd zijn op reis, omdat hun kredietkaart ook een “reisverzekering” inhoudt. “Maar opgelet, die verzekering geldt alleen als je jouw reis ook met een kredietkaart betaald hebt. En dan nog is het beter om niet alleen op die verzekering te rekenen. Een aantal types kredietkaarten verzekert alleen annulaties en voorziet geen verzekering tegen een reisongeval. Bovendien geldt de dekking in sommige gevallen alleen voor een ongeval met een vliegtuig, bus of huurwagen die je met je kredietkaart hebt betaald. Let ook goed op met het maximale bedrag waarvoor je bent verzekerd. In de Verenigde Staten kan een zware medische ingreep bijvoorbeeld al snel een stuk duurder uitvallen dan in eigen land”.

 

4. Neem niet de goedkoopste autohuurverzekering

Pakweg tien jaar geleden huurden de meeste Belgen nog via hun reisagent een auto op hun vakantieverblijf. Het reisbureau zorgde er dan voor dat alles tot in de puntjes was geregeld, verzekeringen incluis. Die tijden zijn voorbij.

“De laatste jaren merken we dat meer landgenoten op eigen houtje een plaatselijk autoverhuurbedrijf binnenstappen”, vertelt Druyts. “De rekening valt dan op het eerste gezicht ‘goedkoper’ uit. Maar dat komt meestal omdat ze – zonder het goed en wel te beseffen – slechts een simpele polis Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) nemen. Bij een botsing kan de rekening dan wel eens flink oplopen, omdat niet alles gedekt is. We hebben meer dan eens verhalen gehoord van Belgen die maar liefst 12.000 euro moeten ophoesten. Onze raad is dan ook: neem altijd de duurste verzekering bij een autoverhuurder, of vraag tenminste welke schade gedekt is en welke niet.”

 

OFFERTE AUTOVERZEKERING