Zorgeloos en goed verzekerd op skivakantie

skivakantie FB - Hillewaere Verzekeringen

Zorgeloos en goed verzekerd op skivakantie

De krokus- en paasvakantie komen eraan en na een periode vol beperkingen, klonk de lokroep van de sneeuw nooit luider. Voor corona gingen 730.000 Belgen minstens één keer per jaar op wintersport. Deze vakanties verwachten de skigebieden opnieuw grote drukte op de pistes.

Skiën en snowboarden is vooral veel fun, maar de sneeuwfanaat kan maar best beslagen op het ijs, en de sneeuw, komen. Een goede voorbereiding is alles. En dan hebben we het niet alleen over het klaarmaken van de skilatten en op internet zoeken naar de beste après-ski.

Wist je bijvoorbeeld dat je in Italië een aansprakelijkheidsverzekering moet hebben als je wilt skiën? Zonder geraak je zelfs niet op een skilift. En wie helemaal voorbereid de bergen wil intrekken, kan best ook een extra reisbijstandsverzekering nemen. Bij Hillewaere hebben we namelijk al meermaals kunnen vaststellen hoe mensen plots voor onaangename verrassingen komen te staan. Een reddingsoperatie met een helikopter bijvoorbeeld kost gemakkelijk €4.000 per uur.

Niet zonder risico

De tienduizenden Vlamingen die de komende weken op sneeuwvakantie vertrekken, zullen heel veel plezier beleven, maar kunnen dus ook maar best voorbereid zijn, want zo een vakantie verloopt niet altijd zonder risico. De kwaliteit van de sneeuw is goed, maar door de grote temperatuurverschillen van de voorbije weken zijn de sneeuwlagen extreem vervormd. Het risico op ongevallen is daardoor groter. In Oostenrijk alleen vielen begin deze maand in één week maar liefst 14 doden. Het tienjarig gemiddelde in Oostenrijk is, volgens het Kuratorium für Alpine Sicherheit, 31. In het pre-coronajaar 2019 gebeurden er in Oostenrijk 4.021 ongevallen op de pistes. In 2020 raakten 1.265 sneeuwfanaten gewond. In dat jaar werden 17 Belgen met een zogenaamde “gipsvlucht” teruggevlogen.

Om maar te zeggen: skiën of snowboarden is niet zonder risico. Daarenboven is maar liefst 44%, of bijna de helft, van de slachtoffers jonger dan 20 jaar. Het is dus ook aangewezen aan ouders om even het nodige te checken bij hun verzekeringsmakelaar als hun kind op sneeuwvakantie vertrekt.

Aansprakelijkheid verplicht in Italië

Maar bij dergelijke ongevallen kunnen ook andere skiërs gewond raken of kan schade aangebracht worden aan anderen. Daarom heeft Italië de verplichting opgelegd om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Die betaalt de schade waarvoor je zelf verantwoordelijk bent. Zonder zo een polis krijg je gewoonweg geen skipas. Stel: je skiet een andere pistegebruiker om. Die raakt zo ernstig gewond dat hij met een helikopter vervoerd moet worden. De kosten zijn enorm, de letsels zijn groot en worden een zware post.

Maar ook in andere skilanden is het aangeraden om een bijstandsverzekering te nemen. Met je Europese verzekeringskaart EHIC raak je al een heel eind. Alle kosten in het ziekenhuis in het buitenland worden vergoed, zoals wanneer je in een Belgisch ziekenhuis wordt opgenomen. Maar sommige ziekenhuizen aanvaarden deze kaart niet, en dat zijn er nogal wat. Als je in zo een ziekenhuis bijvoorbeeld moet behandeld worden voor een sleutelbeenbreuk, ben je €10.500 kwijt. Dan kan je best een reisbijstandsverzekering hebben. Maar ook als je gerepatrieerd moet worden, kan je best zo een verzekering hebben, want dat kost zeker €2.000.

Als verzekeringsexpert willen we sneeuwsporters, en hun ouders, dan ook aanraden om voor vertrek zeker goed na te gaan in welke mate ze beschermd zijn. Om zo onaangename verrassingen te voorkomen. Want nu we eindelijk weer mogen skiën, willen we dat ook in de beste en veiligste omstandigheden doen.

Graag nog wat meer informatie, bekijken of uw huidige polis voldoende dekking biedt of een aansprakelijkheidsverzekering of bijstandsverzekering afsluiten? Onze verzekeringsmakelaars staan voor u klaar op het nummer +32 (0)14 55 10 11 of per mail via verzekeringen@hillewaere.be.

OFFERTE AUTOVERZEKERING