Nieuw aansprakelijkheidsrecht sinds 01/01/2025

23 janv. 2025
Entreprise, 
Entrepreneur
Adobe Stock 307771829 150dpi

Sinds 01/01/2025 is er via het Nieuwe Boek 6 een aanpassing gebeurd in de wetgeving omtrent buitencontractuele aansprakelijkheid. In het kader van uw beroepsactiviteiten heeft dit een belangrijke invloed. Een schadelijder kan zijn claim, wegens het slecht uitvoeren van een contract, sedert deze datum niet langer alleen uitsluitend tot uw bedrijf richten, maar ook rechtstreeks tot uitvoeringsagenten zoals bestuurders, werknemers, directieleden, stagiairs, zelfstandige freelancers of medewerkers zoals CEO, CFO, projectleiders etc of onderaannemers. Door deze aanpassing in de wetgeving is het noodzakelijk dat u als ondernemer binnen uw onderneming een aantal maatregelen neemt.

In het contract met uw klanten

Volgens de diverse documentatie die hierover bestaat, stellen wij vast dat het blijkbaar contractueel mogelijk is om deze nieuwe aansprakelijkheid te beperken. U neemt hiervoor best contact op met uw advocaat zodat deze de nodige clausules in uw contract kan voorzien.

Dit gaat onder meer over:

  • Voor de bestuurders, werknemers, directieleden en stagiairs de nodige clausule voorzien ter bescherming. Let op: deze clausule zou niet ingeroepen kunnen worden voor een fout die bestaat uit de aantasting van de fysieke of psychische integriteit of bij opzet.
  • De nodige maximumbedragen van uw aansprakelijkheid voorzien. U kan hierbij rekening houden met de limieten van uw verzekeringspolissen en deze die door de wet voorzien worden.
  • Als u dit wenst voor uw onderaannemers en/of zelfstandige freelancers: de nodige clausules voorzien ter bescherming van hen.

De nodige verzekeringen voorzien of nakijken

Verzekering beroepsaansprakelijkheid

Bepaalde sectoren zoals intellectuele beroepen en dienstverleners in de bouwsector kunnen deze verzekering afsluiten. Deze verzekering komt tussen bij financiële schade als gevolg van beroepsfouten zoals verkeerd advies, foutieve berekening, slechte uitvoering etc.

Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA Uitbating)

Deze verzekering komt tussen bij schade die uw onderneming toebrengt aan derden. Zoals een foutieve handeling, een vergissing of een vergetelheid. Het gaat hier wel om de extra-contractuele aansprakelijkheid.

Verzekering bestuurdersaansprakelijkheid (D&O)

Deze verzekering komt tussen indien u als bestuurder persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld voor bestuurdersfouten en bij schending van de vennootschapswetgeving, de boekhoudwetgeving en de statuten.

  • De aansprakelijkheid van bestuurders is voortaan ook toepasbaar op feitelijke bestuurders van zowel vennootschappen als VZW's.
  • Er wordt verwacht dat bestuurdersaansprakelijkheid nog meer in het vizier zal komen. Deze verzekering hebben, wordt dus een absolute must.
  • In het geval van holdings of zusterbedrijven moet er nagegaan worden of alle bestuurders in de desbetreffende bedrijven verzekerd zijn.
  • De aansprakelijkheid voor bestuursfouten kan niet beperkt worden via een clausule in het contract met uw klant.

Cyberverzekering

Een cyberverzekering voorziet een aantal belangrijke waarborgen, zoals:

  • Bijstand door specialisten
  • Aansprakelijkheid
  • Vergoeding van uw winstverlies
  • Eigen schade
  • Betaling van losgeld

Via een polis Cyber Risico's kan niet voorkomen worden dat u het slachtoffer wordt van hacking. U zal hierdoor echter wel veel bewuster omgaan met de noodzakelijke preventie om de kans op hacking zoveel als mogelijk te verkleinen.

Let op: niet over deze verzekering beschikken, zou wel eens als een bestuurdersfout aanzien kunnen worden.

Zelfstandige CEO's, CFO's, projectleiders etc.

Deze zorgen best zelf ook voor deze verzekeringen (onder meer voor contractuele discussies met de opdrachtgever), met een rechtsbijstand voor de beroepsactiviteiten als surplus.

We hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Voor bijkomende vragen kan u ons steeds contacteren via deze pagina.

Articles connexes

Roos Jochem 2

EXPERTISE VERZEKERD: Employee Benefits en de 'duty of care' vanuit uw onderneming

Entreprise, 
Entrepreneur, 
Expertise verzekerd
Employee benefits, beter gekend als extralegale voordelen kennen een explosieve opmars. Vanuit de ‘duty of care’ die u als werkgever heeft ten opzichte van uw werknemers, is het van belang om hierin mee te groeien. Zo worden op dit moment vaak niet alle voordelen ten volle benut en wordt nog te vaak het aanbod niet volledig afgestemd op de noden. We nemen u in dit dossier dan ook graag mee in de meest voorkomende niet-tastbare extralegale voordelen die bovendien op langere termijn verrassende rendementen kunnen opleveren.
Adobe Stock 439166548

Goede verzekering als sluitstuk van uw cyberplan

Entreprise, 
Entrepreneur, 
Expertise verzekerd
Sinds 2021 begint het belang van een goede cyberverzekering door te sijpelen in de brede ondernemerswereld. Deze kanteling vertaalt zich in een versnelling van het aantal ondernemingen en hun zaakvoerders die zich bewust worden dat een cyberverzekering essentieel is voor de bedrijfscontinuïteit en dat het niet hebben van een dergelijke verzekering gezien kan worden als een bestuurdersfout. Dat hoeft niet te verbazen gezien de verregaande gevolgen die cyberincidenten op uw onderneming kunnen hebben.