Cyberverzekering, steeds relevanter bij het toenemend aantal cyberhacks

12 dec. 2022
Onderneming
1670861198792

Wist u dat Belgische ondernemingen jaarlijks samen zo'n 100 miljoen euro losgeld betalen aan cyberhackers? Deze organisaties, groot of klein, vallen ten prooi aan zogenoemde gijzelsoftware waarbij ze geen toegang meer hebben tot hun eigen computernetwerk. En kunnen dus vaak niet anders. Bescherm uw onderneming tegen cyberfraude en dek uzelf in met een cyberverzekering. Zo houdt u het financiële verlies bij een cyberaanval minimaal.

Hoe kan een cyberverzekering u gemoedsrust bieden bij een cyberaanval?

Een cyberverzekering kan helpen om de financiële gevolgen van een cyberaanval te verminderen. In het geval van een cyberaanval kan een cyberverzekering bijvoorbeeld de kosten dekken voor het herstel van de systemen, het betalen van losgeld om toegang tot geblokkeerde systemen te krijgen en het vergoeden van inkomstenderving als gevolg van de aanval. Het hebben van een cyberverzekering kan daarom helpen om uw gemoedsrust te herstellen, omdat u weet dat u financiële steun hebt om u te helpen omgaan met de gevolgen van een cyberaanval.


Zijn er nog andere voordelen verbonden aan een cyberverzekering?

Ja, naast het helpen om de financiële gevolgen van een cyberaanval te verminderen, bieden veel cyberverzekeringen ook advies en ondersteuning om u te helpen uw systemen beter te beschermen tegen toekomstige aanvallen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van toegang tot specialistische expertise en hulpmiddelen om uw netwerkbeveiliging te verbeteren. Sommige cyberverzekeringen bieden ook een crisismanagementplan om u te helpen stappen te ondernemen om de impact van een aanval te beperken en de zaken snel weer op orde te krijgen. Dit kan allemaal bijdragen aan een gevoel van gemoedsrust en geruststelling.


Is een cyberverzekering relevant voor een KMO? Vallen ze uw bedrijf aan?

Cyberaanvallen komen tegenwoordig vrijwel dagelijks voor en geen enkele organisatie, groot of klein, blijkt volledig veilig te zijn voor dit soort aanvallen. Het is daarom belangrijk voor elke organisatie, inclusief KMO's, om maatregelen te nemen om zichzelf te beschermen tegen cyberaanvallen en om voorbereid te zijn wanneer er toch een aanval plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld door het aangaan van een cyberverzekering en het implementeren van sterke beveiligingsmaatregelen.


Welke maatregelen beschermen u tegen een cyberaanval?

Er zijn een aantal stappen die u kan ondernemen om uw bedrijf te beschermen tegen een cyberaanval. Deze stappen zijn:

  1. Zorg voor sterke wachtwoordbeveiliging: Zorg ervoor dat alle wachtwoorden die door medewerkers worden gebruikt sterk en uniek zijn en regelmatig worden veranderd.
  2. Installeer beveiligingssoftware: Zorg ervoor dat u op alle apparaten en systemen up-to-date beveiligingssoftware hebt geïnstalleerd, zoals antivirus- en firewallsoftware.
  3. Beperk toegang tot gevoelige informatie: Beperk wie toegang heeft tot gevoelige bedrijfsinformatie en zorg ervoor dat de toegang tot deze informatie op een veilige manier wordt geregeld.
  4. Maak regelmatig back-ups: Zorg ervoor dat u regelmatig back-ups maakt van belangrijke bedrijfsgegevens, zodat u deze kunt herstellen in het geval van een cyberaanval.
  5. Geef medewerkers opleiding over cyberbeveiliging: Zorg ervoor dat uw medewerkers op de hoogte zijn van de risico's van cyberaanvallen en hoe ze zich hiertegen kunnen beschermen. Bied opleidingen en trainingen aan om dit te bevorderen.
  6. Overweeg het aangaan van een cyberverzekering: Een cyberverzekering kan helpen om de financiële gevolgen van een cyberaanval te verminderen en u te voorzien van advies en ondersteuning om uw systemen beter te beschermen.

Gerelateerde artikelen

Adobe Stock 439166548

Goede verzekering als sluitstuk van uw cyberplan

Onderneming, 
Ondernemer, 
Expertise verzekerd
Sinds 2021 begint het belang van een goede cyberverzekering door te sijpelen in de brede ondernemerswereld. Deze kanteling vertaalt zich in een versnelling van het aantal ondernemingen en hun zaakvoerders die zich bewust worden dat een cyberverzekering essentieel is voor de bedrijfscontinuïteit en dat het niet hebben van een dergelijke verzekering gezien kan worden als een bestuurdersfout. Dat hoeft niet te verbazen gezien de verregaande gevolgen die cyberincidenten op uw onderneming kunnen hebben.
Adobe Stock 373507248 min

Cyberbescherming begint bij sensibiliseren

Onderneming, 
Ondernemer, 
Expertise verzekerd
Wist u dat meer dan 50 procent van de cyberaanvallen (on)rechtstreeks te wijten is aan een menselijke fout? Cybercriminelen hebben namelijk maar één verkeerde klik of actie nodig om toegang te krijgen tot uw waardevolle bedrijfsgegevens. Als onderneming heeft u daarom een sociale verantwoordelijkheid om uw medewerkers te sensibiliseren. Want uw onderneming beschermen tegen cybercriminaliteit begint bij het continu bewustmaken en sensibiliseren van uw medewerkers over de gevaren en mogelijke risico’s ervan.
Adobe Stock 179357800 1

Soorten cyberincidenten en hun risico's

Onderneming, 
Ondernemer, 
Expertise verzekerd

Cybercriminelen proberen dagelijks toegang te krijgen tot waardevolle, vertrouwelijke bedrijfsdata. En hier hebben ze heel wat verschillende tactieken voor. Ransomware of gijzelsoftware is daarbij de meest gebruikte vorm bij ondernemingen. Cybercriminelen blokkeren dan de belangrijkste systemen en gegevens van uw onderneming en eisen vervolgens losgeld in ruil voor het vrijgeven van het systeem. Daarnaast zijn er nog andere manieren waarmee cybercriminelen uw onderneming kunnen raken.