5 tips om brandschade aan uw woning te vermijden

04 jan. 2023
Particulier
Brandschade

De voorbije jaren is het aantal ernstige woningbranden merkbaar gestegen. Waarom? Om dat we nu eenmaal anders leven dan pakweg 20 jaar geleden. Onze huidige woningen staan vol met elektronische apparaten die voortdurend worden opgeladen. We vergeten bovendien al te vaak om onze verzekeringspolis aan te passen. Zo merken wij op dat maar liefst één op de vijf woningen onderverzekerd is. Ons advies: check of uw huidige polis nog voldoende dekking biedt. De polis aanpassen waar nodig is een absolute must, maar ook in uw dagelijkse gewoonten kan u eenvoudig schade vermijden.

1. Plaats voldoende rookmelders

Sinds januari 2020 is het verplicht om in elke huur- en privatieve woning rookmelders te hangen. Het beschermt u en het geeft een zekere gemoedsrust voor moest er iets fout lopen. Het is niet voor niks dat rookmelders steevast opgenomen worden in de verkoopovereenkomst en/of notariële akte. 


2. Gebruik geen overvolle verdeelstekkers

Het komt ons allemaal bekend voor. U steekt de stekker van een apparaat in het stopcontact en al snel merkt u op dat die ene stekker niet voldoende is om alle apparatuur in uw woonkamer, keuken of slaapkamer te voorzien van stroom. De verdeelstekker is daarbij een handige en dankbare oplossing. Maar vergeet niet om die verdeelstekker terug uit te trekken wanneer u die apparaten niet langer nodig heeft. Of nog beter: vermijd ze zoveel mogelijk om het net niet te overbelasten. 

3. Hou uw apparaten stofvrij

We vergeten allemaal wel eens om de elektronische apparaten af te stoffen bij het poetsen. Wanneer stof echter in aanraking komt met stroom, kan ook dat brand veroorzaken. Goed poetsen is de boodschap dus, en ga zeker met een stofvod over alle apparaten. 

4. Vermijd om toestellen 's nachts op te laden

Velen onder ons hebben de gewoonte om ’s nachts onze smartphone op te laden, maar dat kan leiden tot oververhitting en tot brand. Laad daarom uw toestellen enkel overdag op. Van zodra een toestel is opgeladen, haal het uit de stekker. Zorg er daarnaast ook voor dat uw elektronica steeds in het zicht ligt wanneer het oplaadt. Batterijen van elektrische fietsen worden maar al te vaak in de garage opgeladen, maar ook dat houdt risico’s in. 

5. Neem regelmatig foto's

Mocht u toch getroffen worden door schade in of aan uw woning, zorg er dan voor dat de expertise die daarop volgt vlot kan verlopen. Neem regelmatig foto’s van uw meest waardevolle bezittingen, binnen of buiten. Overzichtsbeelden van een tuin, een kamer, etc. zijn altijd nuttig. Hoe meer bewijsmateriaal er is van de toestand voor de schade, hoe eenvoudiger uw dossier behandeld kan worden. Hou daarom ook zoveel als u kan de aankoopbewijzen bij. Bewaar deze foto’s en documenten op een plek die zelf niet gevoelig is voor schade. In een beveiligde, digitale Cloud-omgeving bijvoorbeeld.

Gerelateerde artikelen

Adobe Stock 670271362

De impact van alcoholintoxicatie versus dronkenschap op uw verzekering

Ondernemer, 
Particulier

Wie met een glaasje op achter het stuur in de wagen stapt, staat vaak niet stil bij de verregaande gevolgen die deze beslissing kan hebben. Niet alleen wat betreft de emotionele schade en bestraffing, maar ook voor het verhaalsrecht van uw verzekeraar. Wanneer u na een ongeval een positieve ademtest aflegt en de wettelijke limiet hebt overschreden, wordt er een verschil gemaakt tussen alcoholintoxicatie of staat van dronkenschap. 

Veilig naar school is uw kind goed verzekerd

Terug naar school, is uw kind goed verzekerd?

Ondernemer, 
Particulier

Wist u dat 1 op de 5 ongevallen waarbij kinderen en jongeren gewond raken, gebeurt op school? Ook het verkeer wordt opnieuw drukker, waardoor het risico op een ongeluk tijdens het traject naar en van school verhoogt. Daarbij komt dat 75% van de Belgen de financiële gevolgen van een dergelijk school- of verkeersongeval onderschat. Toch moet u als ouder vaak eerst zelf de kosten van een dokter of ziekenhuis betalen voordat u terugvalt op een (school)verzekering. Deze laatste is dus maar beter zo volledig dekkend mogelijk.

Adobe Stock 259920819

5 onmisbare waarborgen in uw autoverzekering

Ondernemer, 
Particulier
Kan u het zich voorstellen? U zit achter het stuur van uw nieuwe wagen, klaar om de weg op te gaan. Voordat u de motor start, wil u er natuurlijk zeker van zijn dat u goed verzekerd bent. Een goede autoverzekering is namelijk van essentieel belang om uzelf met een gerust gevoel in het verkeer te begeven. Het beschermt u tegen de financiële risico’s van schade en biedt u gemoedsrust, zodat u vol vertrouwen achter het stuur kan plaatsnemen.