5 onmisbare waarborgen in uw autoverzekering

02 aug. 2023
Ondernemer, 
Particulier
Adobe Stock 259920819

Kan u het zich voorstellen? U zit achter het stuur van uw nieuwe wagen, klaar om de weg op te gaan. Voordat u de motor start, wil u er natuurlijk zeker van zijn dat u goed verzekerd bent. Een goede autoverzekering is namelijk van essentieel belang om uzelf met een gerust gevoel in het verkeer te begeven. Het beschermt u tegen de financiële risico’s van schade en biedt u gemoedsrust, zodat u vol vertrouwen achter het stuur kan plaatsnemen.

Er zijn verschillende waarborgen om uw wagen goed te verzekeren. Hieronder bespreken we de 5 belangrijkste die als onmisbaar zouden moeten worden beschouwd in een autoverzekering. Elk van deze waarborgen biedt verschillende niveaus van bescherming, afhankelijk van uw specifieke situatie, behoeften en die van uw wagen.

1 Burgerlijke aansprakelijkheid (BA)

Bent u in het bezit van een wagen, dan is het in België sowieso wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. De zogenaamde BA (burgerlijke aansprakelijkheid) autoverzekering vormt hier de basis waarop bijkomende waarborgen kunnen worden toegepast. Deze BA-verzekering vergoedt de lichamelijke en materiële schade aan derden tijdens een verkeersongeval dat u heeft veroorzaakt en waarvoor u dus aansprakelijk bent. Deze basisverzekering biedt echter geen dekking voor schade aan uw eigen voertuig of voor u als bestuurder van deze wagen bij een ongeval in fout. Hiervoor dient u een bijkomende bestuurdersverzekering en/of waarborg omnium af te sluiten. Hier komen we later nog op terug. Het is evenwel belangrijk om een goede verzekering af te sluiten die past bij uw situatie en die u voldoende dekking biedt in geval van schade.

Het principe van een BA-autoverzekering is eenvoudig. Als u betrokken raakt bij een verkeersongeval en u bent in fout, dan zal uw verzekering BA de schade aan de tegenpartij vergoeden. Als u in uw recht bent, is het de BA-verzekering van de tegenpartij die uw schade zal vergoeden.

Daarnaast is het belangrijk om altijd uw witte kaart of verzekeringsbewijs op papier of digitaal bij u te hebben in de wagen. Dit document, voorheen bekend als de “groene kaart”, bewijst dat u voldoet aan de wettelijke verplichting van een autoverzekering. Deze witte kaart wordt na betaling van de jaarlijkse premie automatisch vernieuwd voor de volgende verzekeringsperiode.

2 Omnium

Als eigenaar van een wagen is het belangrijk om deze wagen goed te verzekeren om onaangename financiële verrassingen bij schade te voorkomen. Naast de verplichte verzekering BA-, biedt de aanvullende waarborg omnium extra gemoedsrust in zo’n geval. Er zijn twee varianten van deze verzekering: de beperkte en de volledige omnium.

De beperkte omnium verzekert de schade aan uw voertuig ten gevolge van brand, natuurrampen, glasbreuk, diefstal of aanrijdingen met dieren. De volledige omnium biedt boven op deze waarborgen ook tussenkomst bij eigen geleden schade, schade door een onbekende of niet verzekerde tegenpartij en vandalisme.

Bij het afsluiten van een omniumverzekering heeft u de keuze uit een vaste of Engelse vrijstelling. Deze vrijstelling is het bedrag dat u bij schade met uw privé gelden dient te betalen voordat uw verzekeraar tussenkomt. Bij een Engelse vrijstelling wordt dit niet toegepast wanneer de geleden schade hoger is dan het vrijgestelde bedrag.

Een andere belangrijke factor bij een omniumverzekering is het afschrijvingspercentage. Dit is het percentage waarmee de waarde van uw wagen daalt gedurende de looptijd van het verzekeringscontract. Bij het afsluiten van de verzekering heeft u hier verschillende opties. Zo kan u bijvoorbeeld kiezen voor een vaste afschrijving, waarbij er gedurende de looptijd van het contract een vast percentage aan afschrijving wordt gehanteerd. Het alternatief is een progressieve afschrijving, waarbij het afschrijvingspercentage kan variëren op basis van de leeftijd van uw voertuig. Deze laatste biedt u de flexibiliteit om uw verzekeringscontract af te stemmen op uw specifieke behoeften.

3 Rechtsbijstand

Een verzekering rechtsbijstand is een slimme investering om uzelf financieel te beschermen bij potentiële geschillen en juridische conflicten in het kader van een verkeersongeval, verkeersovertreding of garantieproblemen na herstellingen. Binnen een rechtsbijstandsverzekering worden uw belangen verdedigd door experts ter zake.

Een belangrijk voordeel van een rechtsbijstandsverzekering is dat u de kosten voor een advocaat of expert niet zelf hoeft te betalen, die in het geval van een geschil met betrekking tot uw wagen vaak behoorlijk kunnen oplopen. Het staat u vrij zelf een advocaat of expert te kiezen.

Door een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten, kan u erop vertrouwen dat u beschermd bent bij allerlei soorten juridische conflicten en geschillen met betrekking tot uw wagen, wat u veel gemoedsrust kan bieden. Het is een investering die u hopelijk nooit nodig zult hebben, maar in geval van een juridisch conflict wel een wereld van verschil kan maken.

4 Bestuurdersverzekering

Bent u als chauffeur verantwoordelijk voor een verkeersongeluk, dan bent u niet verzekerd voor de verwondingen die u zelf oploopt. De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) vergoedt namelijk alleen de schade die u aan anderen toebrengt en de omniumverzekering voor uw auto vergoedt geen lichamelijke letsels.

Gelukkig biedt een bestuurdersverzekering hiervoor een oplossing. Indien u betrokken raakt bij een auto-ongeluk en daarbij gewond raakt, zal uw verzekeraar uw medische kosten vergoeden. Dit zorgt ervoor dat u niet zelf hoeft op te draaien voor de kosten van uw eigen verwondingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat een bestuurdersverzekering optioneel is en apart moet worden afgesloten bovenop uw reguliere autoverzekering. Het kan echter een waardevolle aanvulling zijn om uzelf te beschermen tegen financiële lasten als gevolg van letsels bij een auto-ongeluk waarvoor u verantwoordelijk bent.

5 Pechverhelping

Wanneer u met uw wagen pech heeft of betrokken raakt bij een verkeersongeval, wil u zo snel mogelijk weer mobiel zijn en uw plannen voortzetten. Gelukkig kan u hiervoor rekenen op verschillende verzekeringen, zoals de aanvullende waarborg pechverhelping in uw autoverzekering of wanneer u voor een langere tijd onderweg bent, een algemene reisverzekering waarin pechverhelping reeds is opgenomen.

Als u na een verkeersongeval met schade in België bijstand nodig heeft, kan u steeds beroep doen op de wettelijk verplichte waarborg BA. Het telefoonnummer hiervoor vindt u op uw witte kaart van uw voertuig. Houd er rekening mee dat deze waarborg evenwel geen bijstand biedt bij pechongevallen.

Om ervoor te zorgen dat u zowel na een verkeersongeval met schade als na een pechongeval snel weer onderweg bent, is de aanvullende waarborg pechverhelping geen overbodige luxe. Deze verzekering biedt hulp bij het vinden van een hersteller en/of vervangwagen en kan uw wagen indien nodig takelen en naar een garage brengen. Bovendien kan u 24 op 7 rekenen op deze bijstand.

Laten we ons nu richten op verzekeringen voor ondernemers. Het runnen van een bedrijf brengt specifieke risico's met zich mee die verschillen van die van een individu. Om uw bedrijf goed te beschermen, is het cruciaal om de verschillende beschikbare soorten verzekeringen te begrijpen. Hieronder bespreken we de belangrijkste verzekering voor ondernemers en de voordelen deze biedt voor uw bedrijf.

Vervoerde goederen verzekering

En als extraatje nog een extra mobiliteitsverzekering voor de ondernemers onder ons.

Vervoert uw onderneming goederen of heeft u als onderneming vaak waardevolle spullen in uw wagen liggen? Dan is een vervoerde goederen verzekering geen overbodige luxe. Met een vervoerde goederen verzekering bent u namelijk onder meer beschermd tegen beschadiging van de vervoerde goederen bij een verkeersongeval, brand, vandalisme, natuurgeweld of diefstal tijdens het vervoer van uw goederen.

De kosten van dergelijke schade kunnen aanzienlijk zijn en grote financiële verliezen veroorzaken voor uw onderneming. Met een vervoerde goederen verzekering zijn u en uw onderneming beschermd tegen deze risico’s en kan u met een gerust hart uw goederen vervoeren of waardevolle spullen in uw wagen meenemen.

Een vervoerde goederen verzekering is dus van groot belang wanneer de continuïteit van u onderneming afhankelijk is van het vervoer van goederen. Het beschermt uw onderneming tegen financiële verliezen ten gevolge van schade, diefstal of aansprakelijkheid tijdens het vervoer van deze goederen. Kies daarom de juiste eigen vervoerverzekering die voldoet aan behoeften en risico’s van uw onderneming, en zorg zo voor een veilig en zorgeloos vervoer van uw goederen.

Interesse of meer informatie?

Maak nu een afspraak met onze experts ter zake en laat u persoonlijk adviseren over de mogelijkheden, professioneel en op maat van uw leven en/of onderneming.

Gerelateerde artikelen

Veilig naar school is uw kind goed verzekerd

Terug naar school, is uw kind goed verzekerd?

Ondernemer, 
Particulier

Wist u dat 1 op de 5 ongevallen waarbij kinderen en jongeren gewond raken, gebeurt op school? Ook het verkeer wordt opnieuw drukker, waardoor het risico op een ongeluk tijdens het traject naar en van school verhoogt. Daarbij komt dat 75% van de Belgen de financiële gevolgen van een dergelijk school- of verkeersongeval onderschat. Toch moet u als ouder vaak eerst zelf de kosten van een dokter of ziekenhuis betalen voordat u terugvalt op een (school)verzekering. Deze laatste is dus maar beter zo volledig dekkend mogelijk.

Adobe Stock 439166548

Goede verzekering als sluitstuk van uw cyberplan

Onderneming, 
Ondernemer, 
Expertise verzekerd
Sinds 2021 begint het belang van een goede cyberverzekering door te sijpelen in de brede ondernemerswereld. Deze kanteling vertaalt zich in een versnelling van het aantal ondernemingen en hun zaakvoerders die zich bewust worden dat een cyberverzekering essentieel is voor de bedrijfscontinuïteit en dat het niet hebben van een dergelijke verzekering gezien kan worden als een bestuurdersfout. Dat hoeft niet te verbazen gezien de verregaande gevolgen die cyberincidenten op uw onderneming kunnen hebben.
Adobe Stock 373507248 min

Cyberbescherming begint bij sensibiliseren

Onderneming, 
Ondernemer, 
Expertise verzekerd
Wist u dat meer dan 50 procent van de cyberaanvallen (on)rechtstreeks te wijten is aan een menselijke fout? Cybercriminelen hebben namelijk maar één verkeerde klik of actie nodig om toegang te krijgen tot uw waardevolle bedrijfsgegevens. Als onderneming heeft u daarom een sociale verantwoordelijkheid om uw medewerkers te sensibiliseren. Want uw onderneming beschermen tegen cybercriminaliteit begint bij het continu bewustmaken en sensibiliseren van uw medewerkers over de gevaren en mogelijke risico’s ervan.