Het belang van en de soorten Employee Benefits
Bekijk de volledige vodcast hieronder of lees het volledige dossier via deze link.
Wat zijn Employee Benefits
Employee Benefits zijn alle voordelen die een werkgever aanbiedt buiten het traditionele salaris. Naast een competitief loon is het voor werknemers gunstig om extra voordelen in hun loonpakket te hebben, aangezien dit op de lange termijn kan resulteren in lagere persoonlijke kosten en een comfortabel pensioen. En dan is er nog de kwestie van arbeidsongeschiktheid: wat gebeurt er als een werknemer ernstig ziek wordt en een deel van zijn inkomen verliest?
De afgelopen jaren zijn er aanzienlijke positieve ontwikkelingen geweest, zowel vanuit verzekeringsmaatschappijen als makelaars. Er zijn systemen ontwikkeld om HR-diensten te ondersteunen en de toegankelijkheid tot deze werknemersplannen te verbeteren. Wat vaak niet geweten is, is dat ook KMO's tegenwoordig toegang hebben tot deze mogelijkheden en dat Employee Benefits niet langer enkel voorbehouden zijn voor grote bedrijven.
De groepsverzekering
Een groepsverzekering stelt u in staat om uw levensstandaard te handhaven in situaties zoals pensioen, ziekte, ongeval of overlijden.
Vaak wordt bij een groepsverzekering de nadruk gelegd op het pensioen. In België heeft elke werkende persoon recht op een wettelijk pensioen, ook wel gekend als de eerste pensioenpijler. Daarnaast is het type aanvullend pensioen sterk afhankelijk van de werkgever, wat ook wel de tweede pensioenpijler genoemd wordt. Een kwalitatieve groepsverzekering draagt dus bij aan een financieel comfortabele oude dag.
Steeds meer jongeren twijfelen aan de reikwijdte van het wettelijke pensioenstelsel. De financiële toestand van de Belgische overheid en het ontbreken van spaarreserves voor het wettelijk pensioen zijn voor velen een reële zorg. Hierdoor zien we de laatste jaren bij jongeren een toenemend belang omtrent het opbouwen van aanvullend pensioen via de werkgever. Maar liefst 80 procent van de werknemers vindt dat het ook de verantwoordelijkheid van de werkgever is om hieraan bij te dragen en 76 procent ziet dit als een belangrijke factor in de loononderhandelingen.
De kosten voor voorzieningen met betrekking tot overlijden en gewaarborgd inkomen zijn vaak verrassend betaalbaar, en in situaties van langdurige ziekte of overlijden kunnen ze van onschatbare waarde zijn voor zowel de betrokkene als hun nabestaanden.
Welke waarborgen kan een groepsverzekering omvatten?
- Aanvullend pensioen
- Gewaarborgd inkomen
- Waarborgpremievrijstelling
- Extra overlijdenskapitaal
Het gewaarborgd inkomen
Het gewaarborgd inkomen fungeert als een belangrijk vangnet in situaties van langdurige ziekte om uiteenlopende redenen, variërend van kanker tot revalidatie na een ongeval en burn-outs. Binnen deze verzekering kiest een werkgever er specifiek voor om voor elke werknemer een vervangingsinkomen te waarborgen, zodat deze niet in financiële moeilijkheden komt als hij of zij arbeidsongeschikt wordt door ziekte of een ongeval. In België valt een werknemer na één maand ziekte terug op de mutualiteit, wat betekent dat ze tijdens de eerste maand van afwezigheid nog steeds hun volledige loon ontvangen. Wat daarna gebeurt, hangt sterk af van het stelsel dat de werkgever voorziet. Lang niet elke werknemer heeft een aanvullend inkomen (via het werk).
Bovendien is het gewaarborgd inkomen een extralegaal voordeel dat niet wegvalt, zoals vele andere. Bedrijfswagens moeten worden ingeleverd en maaltijdcheques worden niet uitbetaald, maar het gewaarborgd inkomen blijft een stabiele bron van financiële steun, zelfs tijdens afwezigheid.
Welke waarborgen kan een gewaarborgd inkomen bevatten?
- Opvangen loonverlies
- Verdere opbouw pensioenplan en/of overlijdensdekking
- Mentaal welzijn
Ambulante medische kosten
De meest gekende medische verzekering is de hospitalisatieverzekering, die bescherming biedt aan werknemers en vaak ook aan hun gezinnen, tegen medische kosten voor, tijdens en na een ziekenhuisopname, evenals bij ernstige ziekte. Daarnaast groeit de aandacht voor ambulante medische kosten, met een uitgebreidere dekking gedurende het hele jaar en los van ziekenhuisopnames. Waar voorheen de focus dus meer lag op een eerder financiële recuperatie, worden preventie (zoals tandzorg en ambulante kosten) en ondersteunende diensten (zoals thuishulp en re-integratie op de arbeidsmarkt) steeds meer belangrijke aspecten van een goed en uitgebalanceerd (medisch) plandesign.
Business Travel
De reisverzekering via het werk wordt nog te vaak over het hoofd gezien. Deze verzekering gaat in de zorg voor de medewerkers die het bedrijf vertegenwoordigen in het buitenland verder dan de klassieke medische bijstand. Naast logische zaken zoals een ongeval of staking van het vervoersmiddel waarmee zij onderweg zijn, bevat die polis ook extra waarborgen zoals een tolk die nodig is om hen bij te staan wanneer er zich iets ernstig voordoet.
Bovendien zijn er polissen die eenvoudig af te sluiten zijn en niet alleen de frequent flyers, maar ook occasionele reizigers dekken. Wat eveneens interessant is, is dat deze verzekeringen vaak ook bescherming kunnen bieden aan gezinsleden van de zaakvoerders.