Zorgeloos en goed verzekerd op skivakantie

19 dec. 2022
Particulier
Adobe Stock 233981194

Skiën en snowboarden is vooral veel fun, maar als sneeuwfanaat kan u maar best beslagen op het ijs, en de sneeuw, komen. Een goede voorbereiding is alles. En dan hebben we het niet alleen over het klaarmaken van de skilatten en op het internet zoeken naar de beste après-ski.

Wist u bijvoorbeeld dat u in Italië een aansprakelijkheidsverzekering moet hebben als u wil skiën? Zonder geraakt u zelfs niet op een skilift. En wie helemaal voorbereid de bergen wil intrekken, kan best ook een extra reisbijstandsverzekering nemen. Bij Hillewaere hebben we namelijk al meermaals kunnen vaststellen hoe mensen plots voor onaangename verrassingen komen te staan. Een reddingsoperatie met een helikopter bijvoorbeeld kost gemakkelijk € 4.000 per uur.


Niet zonder risico

De tienduizenden Vlamingen die de komende weken op sneeuwvakantie vertrekken, zullen heel veel plezier beleven, maar kunnen dus ook maar best voorbereid zijn, want zo een vakantie verloopt niet altijd zonder risico. De kwaliteit van de sneeuw is goed, maar door de grote temperatuurverschillen van de voorbije weken zijn de sneeuwlagen extreem vervormd. Het risico op ongevallen is daardoor groter. In Oostenrijk alleen vielen vorig jaar in deze periode in één week maar liefst 14 doden. Het tienjarig gemiddelde in Oostenrijk is, volgens het Kuratorium für Alpine Sicherheit, 31. In het pre-coronajaar 2019 gebeurden er in Oostenrijk 4.021 ongevallen op de pistes. In 2020 raakten 1.265 sneeuwfanaten gewond. In dat jaar werden 17 Belgen met een zogenaamde “gipsvlucht” teruggevlogen.

Om maar te zeggen: skiën of snowboarden is niet zonder risico. Daarenboven is maar liefst 44%, of bijna de helft, van de slachtoffers jonger dan 20 jaar. Het is dus ook aangewezen aan ouders om even het nodige te checken bij hun verzekeringsmakelaar als hun kind op sneeuwvakantie vertrekt.

Aansprakelijkheid verplicht in Italië

Maar bij dergelijke ongevallen kunnen ook andere skiërs gewond raken of kan schade aangebracht worden aan anderen. Daarom heeft Italië de verplichting opgelegd om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Die betaalt de schade waarvoor u zelf verantwoordelijk bent. Zonder zo een polis krijgt u gewoonweg geen skipas. Stel: u skiet een andere pistegebruiker om. Die raakt zo ernstig gewond dat hij met een helikopter vervoerd moet worden. De kosten zijn enorm, de letsels zijn groot en worden een zware post.

Maar ook in andere skilanden is het aangeraden om een bijstandsverzekering te nemen. Met uw Europese verzekeringskaart EHIC raakt u al een heel eind. Alle kosten in het ziekenhuis in het buitenland worden vergoed, zoals wanneer u in een Belgisch ziekenhuis wordt opgenomen. Maar sommige ziekenhuizen aanvaarden deze kaart niet, en dat zijn er nogal wat. Als u in zo een ziekenhuis bijvoorbeeld moet behandeld worden voor een sleutelbeenbreuk, bent u € 10.500 kwijt. Dan kan u best een reisbijstandsverzekering hebben. Maar ook als u gerepatrieerd moet worden, kan u best zo een verzekering hebben, want dat kost zeker € 2.000.

Als verzekeringsexpert willen we sneeuwsporters, en hun ouders, dan ook aanraden om voor vertrek zeker goed na te gaan in welke mate ze beschermd zijn. Om zo onaangename verrassingen te voorkomen. Want nu we weer kunnen gaan skiën, willen we dat ook in de beste en veiligste omstandigheden doen.

Gerelateerde artikelen

Adobe Stock 670271362

De impact van alcoholintoxicatie versus dronkenschap op uw verzekering

Ondernemer, 
Particulier

Wie met een glaasje op achter het stuur in de wagen stapt, staat vaak niet stil bij de verregaande gevolgen die deze beslissing kan hebben. Niet alleen wat betreft de emotionele schade en bestraffing, maar ook voor het verhaalsrecht van uw verzekeraar. Wanneer u na een ongeval een positieve ademtest aflegt en de wettelijke limiet hebt overschreden, wordt er een verschil gemaakt tussen alcoholintoxicatie of staat van dronkenschap. 

Veilig naar school is uw kind goed verzekerd

Terug naar school, is uw kind goed verzekerd?

Ondernemer, 
Particulier

Wist u dat 1 op de 5 ongevallen waarbij kinderen en jongeren gewond raken, gebeurt op school? Ook het verkeer wordt opnieuw drukker, waardoor het risico op een ongeluk tijdens het traject naar en van school verhoogt. Daarbij komt dat 75% van de Belgen de financiële gevolgen van een dergelijk school- of verkeersongeval onderschat. Toch moet u als ouder vaak eerst zelf de kosten van een dokter of ziekenhuis betalen voordat u terugvalt op een (school)verzekering. Deze laatste is dus maar beter zo volledig dekkend mogelijk.

Adobe Stock 259920819

5 onmisbare waarborgen in uw autoverzekering

Ondernemer, 
Particulier
Kan u het zich voorstellen? U zit achter het stuur van uw nieuwe wagen, klaar om de weg op te gaan. Voordat u de motor start, wil u er natuurlijk zeker van zijn dat u goed verzekerd bent. Een goede autoverzekering is namelijk van essentieel belang om uzelf met een gerust gevoel in het verkeer te begeven. Het beschermt u tegen de financiële risico’s van schade en biedt u gemoedsrust, zodat u vol vertrouwen achter het stuur kan plaatsnemen.