Cyberbescherming begint bij sensibiliseren
Wist u dat meer dan 50 procent van de cyberaanvallen (on)rechtstreeks te wijten is aan een menselijke fout? Cybercriminelen hebben namelijk maar één verkeerde klik of actie nodig om toegang te krijgen tot uw waardevolle bedrijfsgegevens. Als onderneming heeft u daarom een sociale verantwoordelijkheid om uw medewerkers te sensibiliseren. Want uw onderneming beschermen tegen cybercriminaliteit begint bij het continu bewustmaken en sensibiliseren van uw medewerkers over de gevaren en mogelijke risico’s ervan.
Lees ons volledige dossier rond cybersecurity via deze link.
Cyberbewustwording op alle niveaus
Het is in eerste instantie belangrijk dat het management van uw onderneming gesensibiliseerd wordt. Cyberbewustwording gebeurt namelijk in verschillende fases. Wanneer er voor de eerste keer over de mogelijke nood aan een cyberverzekering gesproken wordt, wordt het belang ervan vaak door het management weggeveegd. Het is dan voor u als bedrijfsleider noodzakelijk om voldoende informatie te vergaren. Eens het bewustzijn er is, is de stap naar een passende cyberverzekering een logische keuze.
5 stappen om de gevolgen van een cyberincident te verkleinen
De eerste stap in het cybersensibiliseringsproces is om uzelf grondig te informeren. Denk bijvoorbeeld aan actuele artikels en relevante blogs met concrete tips (1). Daarna is het belangrijk om die kennis te delen binnen uw onderneming, op elk niveau, en uw medewerkers zo bewust te maken van de gevaren van cyberincidenten en hun eigen rol daarin (2). Dit kan onder andere door zelf testmails binnen uw onderneming uit te sturen of hiervoor samen te werken met een dedicated IT-partner.
Uiteraard is het essentieel dat dat gecreëerde bewustzijn samengaat met een goede beveiliging van het computersysteem van uw onderneming (3). Een goede firewall, virusscanner en regelmatige updates zijn daarbij de basisvereisten. Naast een sterke beveiliging is het ook belangrijk om de toegang te beperken tot strikt noodzakelijke data, op te lijsten welke licenties en licentiehouders er binnen uw onderneming zijn en welke apparaten toegang hebben tot die systemen (4).
De laatste belangrijke stap is het afsluiten van een cyberverzekering (5), want 100 procent veiligheid bestaat niet. Een dergelijke cyberverzekering is essentieel voor de continuïteit van uw onderneming na een cyberincident.
Lees ons volledige dossier rond cybersecurity via deze link.
Op zoek naar bijkomende informatie?
Maak nu een afspraak met onze experts ter zake en laat u persoonlijk adviseren over de mogelijkheden, professioneel en op maat van uw onderneming.